Biti podstanar ili kredit od 80.000 EUR za stan – šta je isplativije?

Podijelite sa prijateljima!!!

 

Da li je zaista vrijeme pomame za kreditima davno zaboravljeno? I zašto se u Srbiji ponašamo drugačije pri donošenju odluke nego građani u razvijenim zemljama svijeta?

 

 

Tržište nekretnina se polako oporavlja, a svima je potreban krov nad glavom, pa se u javnosti sve češće postavlja pitanje šta je bolje ili isplativije – zadužiti se za 80.000 eura koliko je neophodno izdvojiti za prosječan stan u Beogradu ili plaćati najam?

Ovo je jedna od tema čija aktuelnost nikad ne prolazi, a ovih dana aktuelna je u svim medijima u regionu koji navode realnu procjenu da za najam stana koji košta oko 80.000 treba izdvojiti oko 350 eura za mjesečni najam, dok je rata kredita uzetog na period od 20 godina oko stotinu eura više.

Stoga se postavlja pitanje šta je u aktuelnom trenutku bolje rješenje: biti ili imati – podstanarstvo ili kredit? Mnogi su mišljenja kako je, bez obzira na velike finansijske izdatke, kredit bolje rješenje, jer biti svoj na svome sigurnije je rješenje. Međutim, sljedećih 20 do 30 godina nismo na svome. Vlasnik stana sve do otplate kredita je banka.

Kao i u svemu, imamo argumente ZA i PROTIV. Ako niste stalno zaposleni, često se selite ili mijenjate posao ulazak u kredit, koji mnogi finansijski analitičari zovu nužno zlo, svakako ne djeluje kao pametno rješenje. Osim toga, u tim uslovima ni banke ne odobravaju kredite tako lako.

S druge, pak, ako planirate dugoročno i imate koliko-toliko sigurnu poslovnu situaciju, kredit se smatra boljim rješenjem jer nakon perioda otplate kredita koji je najčešće veoma dug vi postajete vlasnik nekretnine.

Zanimljivo je kako stranci, za razliku od nas, nemaju toliku potrebu da posjeduju nekretninu i sve češće se odlučuju na iznajmljivanje stanova. Nasuprot njima, iznenađuje činjenica da je u nerazvijenim zemljama mnogo češća praksa kupovina nekretnine nego praksa iznajmljivanja.

Najveća prednost kredita je to što bi nakon izvjesnoga broja godina, ako bi imao sreću da ga zaobiđe otkaz, korisnik kredita postao punopravni vlasnik stana. Najveća prednost iznajmljivanja je u tome što bi podstanar ostao punopravni vlasnik svoje kreditom neopterećene plate i ušteđevine koju je mogao izdvajati tokom godina

Šta vi mislite?

Šta je danas u tržišnim uslovima u kojima živimo bolje rješenje: uzeti kredit i odricati se pojedinih zadovoljstava tokom godina, pa i decenija, zarad vlasništva nad stanom ili uživati u punim prihodima bez opterećivanja kreditnim zaduženjem i pitanjem da li će nekretnina postati vaša?

Izvor: kucastil.rs

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *