Sjajan način kako da razmnožite vaše omiljene ruže

Podijelite sa prijateljima!!!

 

Čini vam se da nijedna ruža među novim vrstama ne miriše tako lepo kao one koje već imate u bašti? Da li biste najviše voleli da baš njih umnožite? I to je moguće, treba samo da pratite uputstva za razmnožavanje reznicama piše lepaisrecna.rs

 

Ruže se razmnožavaju reznicama grana, koje mogu biti zelene ili drvenaste (zrele). Zelene reznice su sočni i mladi delovi grana koje uzimate sa stabla u periodu vegetacije. Zelenim reznicama često se razmnožavaju mini-ruže. Prilikom formiranja reznica rez treba da bude neposredno ispod kolena, budući da se tu lakše stvara kalus i sam proces ožiljavanja odvija se brže.

Reznice su dužine 10-20 cm. Listovi se uklanjaju, ostavi se samo nekoliko pri vrhu reznice. Preporučuje se hormon za ožiljavanje, u koji se utapa donji deo renice. Reznice pobodete u pesak (supstrat), u hladovini ili stakleniku, i to tako da 2-3 pupoljka ostavite iznad peska, a potom ih zagrnete.

U procesu ožiljavanja reznice treba da su zaštićene od direktnih sunčevih zraka. Kada se ožile, presadite ih u kontejnere.

 

Izvor: lepaisrecna

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *