Zvuk usisavača ili fena je kao tableta za smirenje bebama

Podijelite sa prijateljima!!!

Bijeli šum zaista smiruje bebe. Usisavač, sušilo za kosu i perilica rublja stvaraju buku sličnu onoj koju su bebe slušale u trbuhu, ali nije kod sve djece takom piše 24sata
Opet ne želi spavati! Zašto sad plače? Da, obožavamo ih, ali bebe nas mogu izludjeti. Odmorne, nahranjene, na rukama, bez grčeva – a vrište. Nasreću, postoje neke stvari koje ih iz raznih razloga smiruju. Mnogi roditelji su shvatili blagodati usisavača koji bezgrešno uspava bebu.

Djeca još prije rođenja reagiraju na zvukove, a usisavač stvara takozvani “bijeli šum”. Iste jednolične zvukove stvaraju i sušilo za kosu, napa ili perilica rublja.

– Ovi zvukovi najsličniji su onima koje bebe čuju dok su u majčinu trbuhu. Samim time, na njih djeluju umirujuće i opuštajuće – pojasnila je Iva Brčić, edukatorica programa Najsretnija beba i dodala kako je važno da zvuk bude glasniji od bebina plača kako bi ga uopće čula.

Sličan efekt ima i zvuk “šššš” kojim roditelji instinktivno, možda i neznajući koliko je koristan, pokušavaju umiriti bebu.

Za smirivanje i uspavljivanje neki roditelji koriste zvukove iz prirode koji se mogu kupiti, ali i pronaći na internetu. Bebe vole slušati glasanje dupina i kitova, cvrkut ptica, žuborenje slapa, valove…

Stvar je jednostavno u tome da su bebe devet mjeseci provele u utrobi slušajući otkucaje srca, glas i šumove izvana. Nikad nije bila apsolutna tišina pa je ne treba kreirati ni sad kad idu spavati. Naravno, tu je i neizbježna vožnja automobilom po susjedstvu kao provjerena metoda uspavljivanja za onu polovicu beba koje ne dobiju živčani slom čim ih se stavi u autosjedalicu.

Iako ne uspavljuju, postoje neke sitnice koje začas mogu privući bebinu pažnju i umiriti je kad je nervozna. Boca vode koja se prevrće, šuškava najlonska vrećica, smijanje ili kihanje odraslih…

– Kad se bebe rode, ne čuju još dobro pa ih naše kihanje veseli jer je glasno. Bebe čuju kao odrasli kad su jako prehlađeni i kad su nam uši začepljene – pojašnjava edukatorica Iva Brčić.

 

Iz istog razloga veseli ih i šuškanje vrećice koju mogu prevrtati po ručicama. S obzirom na to da bebe i slabo vide, zabavljaju ih sjene i kontrasti. Male bebe se tako znaju zagledati u radijator jer tamo vide izbočine i udubine. Iako ih ne mogu razaznati, vide obrise i sjene.

Neće tišinu
Bebama ne treba apsolutna tišina za spavanje jer ni prije rođenja nisu to imali. Čak može djelovati kontraproduktivno. U majčinu trbuhu slušali su otkucaje srca, mamin glas, rad želuca, vanjske zvukove…

Online šum
Kako ne biste stalno izvlačili usisavač, na YouTubeu je moguće naći snimku tog i sličnih zvukova “bijelog šuma”. Taj zvuk je mješavina jednako raspoređenih zvučnih frekvencija i blokira pozadinske zvukove.

Ne slušalice
Dijete ne smije slušati glazbu ili nasnimljene zvukove preglasno, zvučnici moraju biti na sigurnoj udaljenosti, a nikako u krevetiću. Slušalice se ne smiju koristiti na djeci mlađoj od pet godina jer mogu oštetiti bubnjiće.

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *