Kako da gajite ukrasni luk: Spektakularne cvijetne kugle, atrakcija u svakom dvorištu! (FOTO)

Podijelite sa prijateljima!!!

Porijeklom iz azijskih stepa, zvjezdasti loptasti luk i veliki ukrasni luk ispuniće vašu baštu spektakularnim cvijetnim kuglama koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Najbolje je da ih zasadite u drugom planu cvijetnih leja.

Zvuk bubnjeva pr

Beautiful, colorful flowers and plants in the Botanical Garden in Wroclaw, Poland.

oizvodi najrazličitije efekte i na emocije i na organizam. Njime se postiže neka vrsta uzbudljive napetosti, krv počinje brže da struji kroz tijelo, postiže se dopadljiva harmonija. U bašti se dešava nešto slično. U svakom slučaju, ovdje optički znaci uzvika privlače našu pažnju. Njih igraju stabljike ukrasnog luka sa svojim loptastim cvastima!

Krajnje neupadljivo u rano ljeto zelene stabljike se uspinju sve do drugog nivoa u leji. Kraj stabljike počinje da buja – da bi se na kraju otvorila cvat prečnika 25 cm na velikom ukrasnom luku (Allium „Globemaster”) ili zvjezdastom loptastom luku (Allium christophii). Jedva da možemo da povjerujemo kako ova biljka poreklom iz azijskih stepa balansira s tolikom težinom cvijeta i odolijeva udarima vjetra!
Ipak, umjetnost uređenja ne vidi se samo u leji prepunoj cvijetnih kugli. Kao i većini solista i ukrasnom luku je potreban partner, a njima se suprotstavljaju raznovrsne forme i manje-više jednolično zelenilo lišća. Virak ili macina trava, čiji se cvijetovi slivaju u obojena polja, ovdje djeluju vrlo efektno.

Neobičnom raskoši iris, božur i geranijum upotpunjuju tipičnu ljubičastu boju loptastih cvasti. Ali unesite i neki novitet: na primjer, moderno izgleda crveno-ljubičasti iranski luk (Allium aflatunense „Purple Sensation”) s jarkocrvenim sortama turskog maka ili poljskog karanfila. Od juna do avgusta purpurni loptasti luk (Allium sphaerocephalon) i ukrasni luk Allium carinatum upotpunjuju sezonu cvijetnih kugli.

U poređenju s ranim ljetnjim cvjetnicama koje vole zemljište bogato humusom, ove vrste više vole propusno zemljište bogato krečnjakom. Svom vlastitom poimanju ljepote ali i samoj biljci učinićete dobro djelo ako lukovice zasadite u drugi red u leji. Poluvisoke susjedne perene mogu da posluže kao potpora i prikrivaju lišće koje već u vrijeme cvetanja počinje da žuti. Nakon cvijetanja lopte su nalik velikim pamučnim pufnama. Njima možete i dalje da se divite u leji ili pak da ih odsječete za buket od suvog cvijeća.

U svakom slučaju, ostavite lišće, jer ono sakuplja energiju za dogodine. Savjet: Sorti „Ambassador” lišće je zeleno i poslije cvetanja.

Izvor: lisa.rs

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *