Pet stvari koje možete napraviti s narančinom korom

Podijelite sa prijateljima!!!

Naranče većinom vidimo kao ukusno i sočno voće, ali one mogu riješiti i neke probleme u kući

Kora naranče nam, primjerice, može pomoći da se riješimo mrava ili napravimo fine mirise za dom. Zato drugi put, nakon što pojedete naranču, iskoristite koricu i iskušajte neki od ovih pet savjeta.

 

1. Potpala
Suha korica naranče i limuna daleko je kvalitetnija za potpalu drva od novina, piše Reader’s Digest. Osim što ljepše mirišu i stvaraju manje pepela, sušene korice naranče i limuna u sebi sadrže ulja zbog kojih će gorjeti puno dulje od novina.

2. Složite pomander

Nekada su to bili spremnici u kojima su se držala mirisna ulja, a danas je pomander najčešće u obliku kugle i služi kao mirisni predmet za zatvorene prostore ili pak ormare. Pomander od naranče ne može biti jednostavniji. Dovoljno je u naranču zapiknuti puno klinčića i staviti na neko mjesto u stanu.

3. Potpuri

Treba li vam hitno neki ugodan miris za kuću, ogulite nekoliko naranči i dodajte limun po želji. Korice stavite u limenu posudu s malo vode i ostavite na radijatoru ili ih malo prokuhajte u tavici. Taj će se miris satima zadržati u stanu.

4. Riješite problem s mačkama

Smetaju li vam susjedove mačke koje se motaju po vašem dvorištu i vrše nuždu, naranče bi mogle pomoći. Koru naranče pomiješajte sa zrnima kave i postavite na nekoliko mjesta gdje mačke najčešće dolaze.

5. Dosadni mravi

Te male napasti često se zavlače u kuću, ali znaju smetati i u vrtu ili na terasi. Nagulite koru naranče na sitne komadiće i izmiksajte ih u blenderu s toplom vodom. Ulijte sve u čašu i polako prelijte preko mravinjaka i stazica kojima se mravi kreću.

 

Izvor: tportal

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *