Pogledaj kako izgleda kuća koja može izdržati najjače potrese, dizajnirali su je Japanci

Podijelite sa prijateljima!!!

Razorni potresi sigurno su podsjetnik da razmislimo živimo li u sigurnoj gradnji
S tim glavu ne moraju razbijati stanovnici tzv. japanske ‘’obične kuće’’
Napravljene je baš da izdrži najjače potrese, odlikuje se posebnim materijalima, nema pregrada, a izgleda odlično!

U zemljama gdje su zemljotresi česti, poput Japana, važno je sagraditi kuću koja nije samo lijepa već strukturno posve sigurna. Razorni potres koji je krajem ožujka pogodio hrvatsku metropolu vjerojatno će od mnoge od vas nagnati da se s ovom tvrdnjom slože. Nekima će sigurnost biti i puno važnija od estetike. No, ako ćemo se ugledati na japansku tvrtku MUJI, između ove dvije stvari, važne svaka na svoj način, uopće nije potrebno birati.

 

Naime, MUJI je nedavno predstavio prizemnu drvenu kuću koja osim što odiše elegancijom može izdržati i najjače potrese bez posljedica. Naizgled običnu kuću, odlikuje otvoren tlocrt koji povezuje spavaću sobu, blagovaonicu i kuhinju te dnevnu sobu, kao i terasu s drvenim oblogama te vrt.

Kuća površine od 100 četvornih metara zapravo uopće nema pregrade. Ne samo da joj to omogućuje fleksibilnost i multifunkcionalnost i uklanja opasnost od urušavanja pregradnih zidova, već je i dizajnirana tako da onemogućuje padanje stvari koji vise ili se naslanjanju na zidove poput rasvjetnih tijela, polica, slika itd.

Interijer nipošto ne zaostaje za modernim minimalističkim uređenjima na koje se odlučuju mnogi, a na prvi pogled je jasno kako je nit vodilja njegovom uređenju bila praktičnost.

Krovište kuće izrađeno je od pocinčanog čelika koji je vrlo lagan ali čvrst material. Mnogi smatraju kako je to puno bolji izbor u odnosu na tradicionalne japanske crjepove koji zbog svoje težine tijekom potresa mogu ozlijediti ljude.

 

MUJI-eva tzv. ‘obična kuća’ košta 19 milijuna jena odnosno oko milijun i 200 tisuća kuna i uistinu je moderan primjer udobnosti.

Izvor: https://miss7.24sata.hr/

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *