Gdje je nestala čuvena Kinder Lada?

Podijelite sa prijateljima!!!

Vjerovatno nije bilo kuće u bivšoj Jugoslaviji koja nije imala šolju ili posudicu sa likom nasmijane kravice sa cvijećem na glavi.

Dobar dio porodica i dalje čuva ovo simpatično posuđe, ali malo je mlađih generacija koje znaju šta je nekada bilo u njemu

Ako spadate u ovu grupu ljudi, možemo samo da žalite jer to znači da nikada nijeste probali najpoznatiji “svjetski, a naš krem” – Kinder Ladu!

 

Samo pominjanje Kinder Lade danas izaziva nostalgiju
Kao i većina dobrih stvari, i Kinder Lada ima legendu o svom nastanku. Priča kaže da je sve počelo sedamdesetih godina prošlog veka u italijanskoj fabrici Ferrero , piše Dnevno.rs.

Marketing stručnjaci iz ove kompanije tražili su način da Nutellu, najpoznatiji eurokrem na svijetu, dobace do zatvorenog jugoslovenskog tržišta. Zato su stvorili jedinstveni čokoladno-mliječni namaz i licencu za njega ustupili fabrici Podravka iz Hrvatske. Nešto prije toga, u fabrici u Francuskoj počela je da se prozivodi Kinder PrimaCrem.
Jedan od uslova da do saradnje uopšte dođe bilo je i taj da se novi krem pravi od istih sirovina koje i Ferrero koristi u proizvodnji Nutelle, poput specijalnih vrsta mlijeka i lješnika.

I tako je stvorena KinderLada čije samo pominjanje i danas izaziva slatku nostalgiju kod stotina hiljada bivših Jugoslovena.

Kinderlada je decenijama bilo izvor uživanja jugoslovenske omladine. Oni koji je se sjećaju i danas se okupljaju po Facebook grupama gdje razmjenjuju sjećanja i fotografije posudica, poljica i čašica ostalih iza davno pojedenog krema. Ako je vjerovati broju članova ovakvih grupa, najvoljeniji namaz bivše Jugoslavije očigledno i danas ima brojne obožavatelje.

Ako ne spadate u specijalnu grupu jugonostalgičara (nazovimo ih “kinderladanostalgičara”), možda vam je promaklo to da ovog krema već godinama nema u prodavnicama.

Nakon raspada Jugoslavije, Nutella polako počinje na stiže na rafove slovenačkih, hrvatskih, bosanskih, srpskih, makedonskih,, ali i crnogorskih prodavnica, što je za kompaniju Ferrero bio znak da im Kinder Lada više nije potrebna.

Čuvene zdjelice
Naime, iako je riječ bila o nevjerovatno prodavanom kremu koji je rušio sve rekorde kada je u pitanju prodaja, ova italijanska kompanija je jednostavno uvijek preferifala i forsirala svoj osnovni proizvod – Nuttelu.

Kinder Lada je i nastala samo zbog nemogućnosti ulaska Nuttele na jugoslovensko tržište. Jednom kada je to ostvareno Kinder Ladi je odzvonilo.

Podravka je 1995. godine prestala da proizvodi Kinder ladu, a ona danas postoji samo u sjećanjima nostalgičara koji žale za “najboljim kremom na svijetu”.

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *